Dlaczego 5 porcji dziennie?
Spożywanie wielu różnorodnych owoców i warzyw może znacząco przyczynić się do dobrego stanu zdrowia. Poza niską zawartością tłuszczu i doskonałym smakiem, owoce i warzywa są pełne niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i „fitochemikaliów” – naturalnie występujących substancji roślinnych, które są istotne dla zdrowia.
Różnorodne owoce i warzywa w diecie pomagają utrzymać odpowiednią wagę, wspomagają trawienie, wzmacniają układ odpornościowy, a nawet zmniejszają ryzyko rozwoju wielu nowotworów i chorób serca.
Dlatego tak ważne jest, aby pamiętać o tych pożywnych i naturalnych sprzymierzeńcach, by dostarczać sobie wszystkich korzyści, jakie mają do zaoferowania.
Czytaj również:
Orzechy laskowe – właściwości odżywcze i zdrowotne
Jak obniżyć, zbić wysoki cholesterol – sprawdzone metody
Czynniki powodujące wzrost poziomu cholesterolu
Źródła:
World Cancer Research Fund.