Co jest przyczyną wysokiego poziomu cholesterolu?
Jedną z najczęstszych przyczyn wysokiego poziomu cholesterolu we krwi jest spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczów nasyconych. Brak regularnych ćwiczeń, nadwaga, picie dużej ilości alkoholu i palenie tytoniu również może podnosić poziom cholesterolu.
Na szczęście na wszystkie te czynniki możesz wpłynąć lub zupełnie je wyeliminować, aby obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby wieńcowej. Istnieje jednak kilka niezależnych od nas uwarunkowań, zwiększających ryzyko wysokiego poziomu cholesterolu. Należy do nich m.in. istnienie w rodzinie przypadków podwyższonego poziomu cholesterolu, wiek ponad 40 lat i występowanie jakiegokolwiek dodatkowego schorzenia, które wpływa na podwyższenie poziomu cholesterolu.
Na przykład około 1 na 250 osób ma wysoki poziom cholesterolu spowodowany chorobą genetyczną zwaną hipercholesterolemią rodzinną. Jeżeli dotyczy Ciebie którykolwiek z czynników, który nie jest zależny od Ciebie, tym ważniejsze staje się skupienie na wprowadzeniu zmian w tych, które możesz kontrolować.
CO Z CHOLESTEROLEM W JEDZENIU?
Cholesterol, który naturalnie występuje w niektórych pokarmach – takich jak jaja, wątróbka i inne podroby – jest znany jako „cholesterol dietetyczny”. Taki cholesterol ma zwykle niewielki wpływ na ogólny poziom cholesterolu we krwi, więc jaja i podroby można spożywać z umiarem w ramach zdrowej i zbilansowanej diety.
Czytaj również:
Orzechy laskowe – właściwości odżywcze i zdrowotne
Jak obniżyć, zbić wysoki cholesterol – sprawdzone metody