Zarządzanie wielkością posiłków
Poniżej znajdziesz wskazówki, jak możesz kontrolować rozmiar porcji:
Jedzenie poza domem
- Pamiętaj, że nie musisz sprzątać swojego talerza do czysta! Jedz powoli i przestań, kiedy poczujesz, że masz pełny brzuch. Poproś o zapakowanie reszty.
- Wybierz lekką przystawkę i zaczekaj, aż zjesz danie główne, zanim zamówisz deser. Możesz zwyczajnie już przed nim najeść się do syta.
- Uważaj na kuszące dobrym stosunkiem jakości do ceny restauracje typu fast food – nie daj się naciągnąć na „powiększone” zestawy
- Jako zdrowy deser wybierz świeże owoce lub sorbet. Możesz też podzielić się nim z przyjacielem
- Jeśli planujesz jeść późnym wieczorem, jedz mniejsze i lżejsze posiłki w ciągu dnia
W domu
- Uważaj na „nieświadome posiłki” – czyli takie, przy których nie jesteśmy świadomi, ile naprawdę spożywamy, np. jedzenie przed telewizorem
- Nie jedz „z paczki”. Przesyp trochę chipsów, krakersów lub herbatników do miski
- Zamrażaj resztki, aby nie móc tak łatwo podjadać
- Wypełnij kuchnię warzywami. Mają mało kalorii, są dla Ciebie dobre i można je jeść 5 razy dziennie
Zasada 5 porcji owoców i warzyw
Wszyscy powinniśmy jeść 5 lub więcej porcji owoców i warzyw każdego dnia. Porcja odpowiada około 80 g dowolnych owoców lub warzyw.
Pamiętaj, że ziemniaki nie liczą się do porcji warzyw, ponieważ są produktem zawierającym skrobię, takim jak ryż i makaron.
Czytaj również:
Orzechy laskowe – właściwości odżywcze i zdrowotne