Skąd pochodzi cholesterol?
Większość (około 80%) cholesterolu w organizmie jest wytwarzana przez wątrobę.
Jednak część pochodzi również z żywności, którą spożywamy. Cholesterol występuje naturalnie w niektórych produktach zwierzęcych, takich jak jaja, skorupiaki, mięso i nabiał, jednak nie mają one zbyt dużego wpływu na stężenie cholesterolu we krwi.
Istotniejsze jest ograniczenie żywności bogatej w tłuszcze nasycone, takie jak te znajdujące się w tłustym mięsie i mięsie przetworzonym (np. kiełbasie), maśle, boczku, pełnotłustych produktach mlecznych (np. śmietanie i serze), oleju kokosowym, mleku i białej czekoladzie, ciastach, ciastkach i deserach.
Ograniczając żywność pochodzenia zwierzęcego zawierającą tłuszcze nasycone, automatycznie będziesz mieć pod kontrolą poziom cholesterolu. To sytuacja korzystna pod każdym względem!