Co to jest cholesterol?
Cholesterol to woskowa, tłusta substancja występująca naturalnie we krwi, która odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Stanowi on składnik każdej komórki w naszym ciele i pełni wiele ważnych funkcji, na przykład jest on elementem strukturalnym takich hormonów jak kortyzol, testosteron i progesteron. Jest on wykorzystywany do wytwarzania kwasów żółciowych, które uczestniczą w trawieniu tłuszczów. Jest składnikiem witaminy D.
Jednak zbyt duża ilość cholesterolu we krwi może zapchać tętnice, a to może zwiększyć ryzyko rozwoju choroby wieńcowej. Ogółem, jedna trzecia przypadków choroby wieńcowej jest przypisywana wysokiemu stężeniu cholesterolu*.
Ważne jest jednak, aby pamiętać, że choroba wieńcowa ma wiele czynników ryzyka i to suma części składowych jest istotna. Im więcej czynników ryzyka występuje, takich jak wysokie stężenie cholesterolu, wysokie ciśnienie krwi, nadwaga, palenie itd., tym większe prawdopodobieństwo rozwinięcia choroby wieńcowej oraz innych problemów zdrowotnych. Zatem, choć nie możesz zmienić wieku, płci czy historii zachorowań w rodzinie, ważne jest, abyś miał pewność, że zająłeś się wszystkimi czynnikami ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej, które możesz zmienić.
Oczywiście wiele z tych czynników ryzyka nakłada się na siebie i wzajemnie na siebie oddziałuje – jak poprawisz jeden obszar, jak na przykład stężenie cholesterolu, wyniki działań zaobserwujesz w innym obszarze. Przykładowo, spożywanie produktów Benecol ze stanolami roślinnymi w ramach zdrowej diety i stylu życia, z minimalną ilością tłuszczów nasyconych w połączeniu z dużą ilością owoców i warzyw, może pozytywnie wpłynąć na stężenie cholesterolu i mogłoby też pomóc ci w zrzuceniu wagi i obniżeniu ciśnienia krwi.
*Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Raised cholesterol. Dostępny pod adresem https://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/cholesterol_text/en/